Gyógynövény-völgy, Zánka (KDOP-2.1.1/D-12-2012-007)

Nonprofit Ökoturisztikai Projekt

Gyógynövény-völgy névre hallgató ökoturisztikai látogató- és oktatóközpont épül Zánkán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szomszédságában, a Káli-medence keleti kapujában. (KDOP-2.1.1/D-12-2012-0007).

Az uniós forrásból épülő, egyedülálló profilú új ökoturisztikai központ a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén, a Káli-medence keleti kapujában jövő évtől nyújt aktív kikapcsolódást a gyógynövények iránt érdeklődők számára.

Az átfogó projekt a hazai, egyedülállóan sokszínű gyógynövényflóra bemutatását tűzte ki céljául, emellett a balatoni ökoturizmus fellendítése is fontos hozadéka lehet, valamint gyakorlati képzést is nyújthat a különféle ismeretterjesztő és tudományos tevékenységek révén, és növelheti a térség foglalkoztatottságát amellett, hogy a nyári időszakon kívül eső vendégforgalmát is kiegyenlítheti.

A projekt részeként megvalósuló bemutatókert és a hozzá kapcsolódó látogatóközpont bemutatják a Balaton-felvidéken található több száz növényfajt. Nem csupán tárlatokról, gyűjteményekről van szó: az érdeklődők az évszaknak megfelelő programokon elméleti és gyakorlati ismereteket is szerezhetnek, például az adott növények felhasználásáról, népi és tudományos hátteréről és egyéb érdekességekről.

A Gyógynövény-völgy megvalósítása érdekében összefogást kezdeményeztek a szelíd- és az ökoturizmus támogatói. Az együttműködésben részt vesznek többek között helyi szolgáltató partnerek, borászatok, kertészetek, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is.

Az együttműködők köre folyamatosan bővül, várhatóan több magyarországi egyetem hallgatójának is szolgálhat majd gyakorlati helyszínként az érdekes kezdeményezés.